development
Simon Maxwell

Keep in touch!

So you think you know about EU aid: Take the Quiz!

So you think you know about EUEuropean Union aid: Take the Quiz!

 

 

 

 

(This was first posted on the website of the European Think Tanks Group: https://ettg.eu/2019/01/07/2019-european-aid-quiz/).

All the questions below are based on data in the OECD/DAC Peer Review of European Union aid, published in December 2018 (see here). The figures refer mostly to 2015/16, unless otherwise stated. The questions refer to official development assistance (oda) channelled through EUEuropean Union institutions, rather than Member States.

 

  

1. How many countries receive aid from the EU? Is it (a) 44, (b) 94, or (c) 144?

 

2. How much aid did the EUEuropean Union provide in 2017? Was it (a) €5 bn, (b) €10 bn, or (c) €15bn?

 

3. Which country received the most aid from the EU? Was it (a) Ethiopia, (b) Turkey, or (c) India?

 

4. Which of these countries is NOT among the top 10 recipients of EUEuropean Union aid? (a) Bosnia, (b) Serbia, or (c) Morocco?

 

5. What share of EUEuropean Union oda is spent in Sub-Saharan Africa? Is it (a) 26%, (b) 46%, or (c) 66%?

 

6. What share of EUEuropean Union oda was disbursed by the European Investment Bank in 2015/16? Was it (a) 7%, (b) 17% or (c) 27%?

 

7. The EUEuropean Union has set a minimum target of 20% for spending on human development (health, education, social protection). What is the current level? Is it (a) 11%, (b) 21%, or (c) 31%?

 

8. The EUEuropean Union has a target to spend 20% of aid on climate change mitigation and adaption. Is the current figure (a) 12%, (b) 22% or (c) 32%?

 

9. What share of EUEuropean Union aid is spent through multilateral organisations, either as core contributions or otherwise? Is it (a) 4%, (b) 14% or (c) 24%?

 

10. What share of EUEuropean Union allocable bilateral aid is spent in Upper Middle Income Countries? Is it (a) 33%, (b) 43%, or (c) 53%? (Hint: the DACDevelopment Assistance Committee (of the OECD) average (incl the EU) is 26%)

 

11. What share of EUEuropean Union allocable bilateral aid is spent in Least Developed Countries? Is it (a) 27%, (b) 37% or (c) 47%? (Hint: the DACDevelopment Assistance Committee (of the OECD) average (incl the EU) is 37%)

 

12. What share of EUEuropean Union oda is spent as budget support (rather than projects)? Is it (a) 5%, (b) 15%, or (c) 25%? (Hint: the DACDevelopment Assistance Committee (of the OECD) average (incl the EU) is 2%)

 

13. The EUEuropean Union is an enthusiast for joint programming with other donors. In how many countries is this underway? Is it (a) 26, (b) 56, or (c) 86?

 

14. What share of EUEuropean Union aid is spent on humanitarian emergencies? Is it (a) 10%, (b) 20%, or (c) 30%?

 

15. What share of EUEuropean Union development and humanitarian aid is spent through NGOs? Is it (a) 11%, (b) 21% or (c) 31%?

 

16. The EUEuropean Union is one of many funders of the World Food Programme. Is it (a) the 2nd largest donor, (b) the 12th largest, or (c) the 20th largest?

 

17. The EUEuropean Union is committed to the untying of aid. What share of EUEuropean Union aid is untied? Is it (a) 52%, (b) 72% or (c) 92%?

 

18. In 2012, 4000 people worked for the aid administration, Devco. In 2018, was it (a) 3000, (b) 4000 or (c) 5000?

 

19. In 2012, 600 people worked in the administration of humanitarian aid (ECHO). In 2018, was if (a) 400, (b) 600 or (c) 800?

 

20. What share of EUEuropean Union aid is spent on refugees in Europe? Is it (a) 0%, (b) 15%, (c) 25%? (Hint: the DACDevelopment Assistance Committee (of the OECD) average (incl the EU) is 10%)

 

 

 

Answers: 1(c), 2(c), 3(b), 4(a), 5(a), 6(c), 7(a), 8(b), 9(c), 10(b), 11(a), 12(b), 13(b), 14(a), 15(a), 16(a), 17(b), 18(a), 19(c), 20(a)

Your score:

0-10: Oh, dear, Oh, dear. You need to spend more time on the website of the European Think-Tanks Group (www.ettg.eu).

10-15: Pretty good. Keep up-to-date by following the European Think Tanks on Twitter (@ettg_eu).

15-20: Brilliant. There are often jobs available at our member Institutes: DIE in Bonn, ECDPM in Maastricht, IAI in Rome, IDDRI in Paris, and ODI in London.

Add comment



Security code
Refresh
Security code:

latest pollVote now: 

Is the concept of 'fragile               states'                   over-                   burdened?

 

Follow me on Twitter